olifanten

Duurzaam op vakantie met deze tips

Handige tips voor een milieubewuste vakantie

Op fietsvakantie gaan vanuit eigen land is echt duurzaam, maar af en toe wil je er gewoon wat verder op uit. Vakanties met het vliegtuig bieden je de mogelijkheid om naar een verre bestemming te reizen. Wat dacht je van een fly & drive naar Portugal, Griekenland of Amerika is bijzonder en leuk. Als je begaan bent met het milieu zijn er verschillende dingen die je kunt doen om duurzaam bezig te zijn op jouw fly & drive reis.

Creëer zo min mogelijk afval

In steeds meer landen komt het besef dat plastic niet goed is voor het milieu. Zo krijg je op Bali of in Kaapstad al geen plastic rietjes meer in je drankje en krijg je op steeds minder plekken een plastic tasje om je boodschappen. Dit besef is echter nog niet overal doorgedrongen. Probeer dus om tijdens je vakantie zo min mogelijk afval te creëren door aan te geven dat je geen rietje of roerstaafje nodig hebt, vermijd de koffie to-go, maar ga lekker op een terrasje zitten en neem je eigen tasje mee naar de (super)markt. Ook is het een kleine moeite om je afval te scheiden als hier mogelijkheden voor zijn. Handige items om mee te nemen op een duurzame vakantie zijn een hervulbare waterfles en een opvouwbare canvas tas. Ook kan het handig zijn om je eigen rietjes van bamboe mee te nemen. Zo heb je zelf een duurzaam alternatief bij je.

Ga lekker lang weg

Om je fly & drive vakantie minder vervuilend te maken, valt het aan te raden om lekker lang weg te gaan. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar juist korte vakanties zijn het meest vervuilend omdat veel mensen meerdere keren per jaar een korte trip maken. Als je alle tijd hebt kun je ook veel meer ontdekken in een land. Ook duurt het voor veel mensen wat langer voordat ze echt de stress van werk en het dagelijks leven achter zich gelaten hebben. Tijdens een lange vakantie kun je helemaal ontspannen, ben je los van alle verplichtingen en lekker veel buiten. Zo is het wetenschappelijk bewezen dat een vakantie gezond is, doordat vakantie het risico op hart- en vaatziekten verkleint.

Ga spaarzaam om met energie

Thuis ga jij waarschijnlijk al zuinig om met energie en heb je verschillende energieleveranciers vergeleken om de meest verantwoorde aanbieder uit te zoeken. Ook op vakantie heb je veel invloed op je energieverbruik. Zo heeft je vakantiewoning of hotel vaak een airconditioning die je zelf in kunt stellen. Door de airconditioning aan te laten staan terwijl je niet thuis bent verbruik je nutteloos veel energie. Ook scheelt het al een stuk als je de airconditioning niet op de allerkoudste stand zet, maar net een tandje warmer. Dit kun je vergelijken met de verwarming thuis, alleen dan net andersom.