Ierland touwbrug Carrick a Rede

Met eigen auto naar Ierland, hoe ziet de reis eruit?

Een autovakantie vanaf Nederland naar Ierland!

Zeker het afgelopen jaar hebben steeds meer mensen ervoor gekozen om met de auto op vakantie te gaan. Het geeft je vrijheid, je kunt gaan en staan waar je wilt en je hoeft geen rekening te houden met security checks en vertrektijden. Met eigen auto naar Ierland gaan is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar waarom niet? Ierland heeft een prachtige natuur en dat maakt deze bestemming perfect om met je eigen auto doorheen te rijden en uit te stappen waar je wilt. Ontdek hoe jouw reis naar deze bestemming eruitziet en wat Ierland te bieden heeft!

Zo ziet je reis eruit

Met je eigen auto Ierland ontdekken. Om hieraan te beginnen moet je er natuurlijk eerst zien te komen. In tegenstelling tot het rijden naar bijvoorbeeld Duitsland of Italië is deze route iets gecompliceerder. Maar laat dat je vooral niet tegenhouden! De reis er naartoe is alleen al een hele ervaring en is het begin van je vakantie. Voordat je begint aan je reis, is het handig om alvast te bepalen vanuit welke stad in Ierland je je rondreis wilt beginnen. Er zijn namelijk verschillende steden in Ierland waar veerdiensten naartoe gaan, maar de stad die je kiest om aan te komen bepaalt ook je startpunt en de rest van de route. Er is namelijk geen directe bootverbinding vanuit Nederland naar Ierland, maar wel vanuit Engeland of Frankrijk. Het meest voor de hand liggend is om te reizen via Engeland. Je reis kan er dan zo uitzien:

 • Rijd naar Hoek van Holland
 • In Hoek van Holland stap je op de ferry naar Harwich (Engeland)
 • Vanuit Harwich rijd je naar 1 van de havens van Engeland om vervolgens de ferry naar Ierland te pakken. Je mogelijkheden zijn:
  • Liverpool naar Belfast (Noord-Ierland)
  • Liverpool naar Dublin (Oostkust)
  • Fishguard naar Rosslare (Zuidoost-Ierland)
  • Pembroke naar Rosslare
  • Holyhead naar Dublin
  • Cairnryan naar Belfast

Waar rekening mee houden?

Voordat je op vakantie gaat is het altijd verstandig om je een beetje te verdiepen in het land van bestemming. Het eerste wat bijvoorbeeld opvalt als je aankomt in Ierland is dat ze hier aan de linkerkant van de weg rijden. Houd hier dus rekening mee! Maar geen zorgen, het went snel. En je kunt gewoon met je Nederlandse rijbewijs hier rondrijden. Voor wat betreft je eigen auto waar je mee reist zijn er geen bijzonderheden. Uiteraard moet je, net als in Nederland, een autoverzekering hebben en is het aan te raden een groene kaart mee te nemen maar dit is niet verplicht. De wegen in Ierland worden goed onderhouden, maar op een aantal moet wel tol worden betaald. Een voordeel, je kunt in Ierland gewoon betalen in euro’s.

De bekendste bezienswaardigheden van Ierland

Elke bestemming heeft wel een aantal bezienswaardigheden wat must-sees zijn als je er naartoe gaat en Ierland is hier geen uitzondering op. Buiten de prachtige natuur en bekende steden waar je lekker doorheen kunt struinen, is dit een greep uit de bekende bezienswaardigheden van Ierland:

 • Guinness Storehouse: de brouwerij van Guinness
 • Blarney Castle: 600 jaar oude kasteel in Blarney
 • Slieve League: zeekliffen met een hoogte van wel 601 meter
 •  Carrick-a-Rede-ropebridge: 20 meter lange hangbrug wat Carrick Island verbindt met het vasteland
 • Croagh Patrick: de heilige berg van Ierland met een hoogte van 764
 • Heel Noord-Ierland voor de echte fans van Game of Thrones. Je kunt zelfs een autorit maken langs de locaties waar de scenes zijn opgenomen

Welke route?

Welke route je gaat volgen, daar ben je met je eigen auto natuurlijk helemaal vrij in. Je kunt naar Ierland gaan en daar kijken waar je uitkomt, maar om een beetje houvast te hebben is het volgen van een route misschien ook wel leuk! Wil je nou met één route de hoogtepunten van Ierland zien? Dan is onderstaande 12-daagse autoreis wel wat voor jou!

Dag 1 en 2: Waterford. Waterford is een county en heeft een gelijknamige plaats. Deze werd midden jaren 800 gesticht door de Vikingen en staat erg bekend vanwege de kristallen die er vandaan komen. Je vindt hier ook prachtige stranden en een mooie natuur. Breng een bezoek aan de middeleeuwse stad Kilkenny of gaan naar de Rock of Cashel, een 60 meter hoge kalksteenhoudende rots in Cashel.

Dag 3 en 4: Cork. Vanuit Waterford rijd je langs de zuidkust naar Cork. Maak op je weg daar naartoe een stop bij Cobh. In deze plaats heb je een mooi uitzicht over de haven maar waar de plaats vooral bekend om staat: de Titanic vertrok vanaf hier in 1912 voordat deze de oceaan opging en nooit meer terugkwam. Vanuit Cork kan je ook naar de hierboven genoemde Blarney Castle gaan of de beroemde Blarney Stone. Wanneer u de laatste een kus geeft, zegt men dat je erg ‘welbespraakt’ wordt. Je wordt gezegend met ‘the gift of the gab’.

Dag 5 en 6: Killarney. Stop tijdens je reis van Cork naar Killarney bij het Bantry House, een tuin met een prachtig uitzicht. Of maak een boottocht vanuit Glengarriff naar Garinish Island waarbij alleen al de vaartocht leuk is en je je vervolgens begeeft in een prachtige natuur. In Killarney kan je een bezoek brengen aan Muckross house, een 19e-eeuw landhuis, of de stad Killarney ontdekken.

Dag 7: Limerick. Limerick ligt ten opzichte van Killarney richting het noorden en is te bereiken via het schiereiland Dingle en Crag Cave. De stad heeft een rijke historie en kenmerkt zich door het 800 jaar oude King John’s Castle.

Dag 8 en 9: Galway. Breng een bezoekje op je weg hier naartoe aan Bunratty Castle of de beroemde pub Durty Nellies. Of geniet van het uitzicht op de Cliffs of Moher. De stad Galway was ooit een klein vissersdorp, is nu vooral populair als universiteitsstad en is een van de leukste bestemmingen van Ierland.

Dag 10 en 11: Dublin. Last but not least: de hoofdstad Dublin. Rijd via de ruïnes van Clonmacnoise naar de omgeving van Dublin. In Dublin is er genoeg te doen: ga bijvoorbeeld naar het Trinity College, de St. Patrick’s Cathedral, Dublin Castle of plof lekker neer in een pub en drink een goed glas whiskey of Guinness.