madagascar

Waar op letten bij autohuur in Madagaskar?

Tips om zorgeloos een auto te huren in Madagaskar

Ten oosten van het continent Afrika ligt het grote eiland Madagaskar. Madagaskar is een zeer bijzonder eiland. Veel van de flora en fauna is uniek en niet op andere continenten te vinden. Een vakantie naar Madagaskar is daarom zeker de moeite waard. Waar moet je op letten als je zelf met een huurauto Madagaskar wilt ontdekken?

Huurauto met chauffeur

Wanneer je online op zoek gaat naar een huurauto voor je reis door Madagaskar, zul je zien dat het best lastig is om een huurauto te vinden waar je zelf mee kunt rijden. Het is in Madagaskar namelijk gebruikelijk dat je een auto huurt inclusief een lokale chauffeur. Je moet dus de afweging maken of je zelf wilt rijden en of een chauffeur ook niet handig is.

Een auto met chauffeur huren biedt ook voordelen. Je krijgt zo namelijk volop de gelegenheid om van het landschap te genieten en je hoeft niet op het verkeer te letten. Tevens spreekt de chauffeur de lokale taal, zodat je hem ook als een tolk kunt inzetten. Bovendien steun je ook de lokale economie, want jij betaalt het salaris van de chauffeur.

Aan de andere kant is zelf rijden ook wel weer aantrekkelijk en al helemaal in een nog relatief onontdekt toeristisch land als Madagaskar. Boek je een fly-drive -vakantie via een reismaatschappij, dan zal er inderdaad vaak een chauffeur bij inbegrepen zijn. Grote en bekende autoverhuurbedrijven zijn er niet zo heel veel op Madagaskar, maar daar is het wel mogelijk om zelf een auto te huren.

Ben je avontuurlijk ingesteld? Huur dan een leuke klassieke auto bij een lokaal autoverhuurbedrijf. Let wel op eventuele extra kosten bij lokale verhuurbedrijven, zoals een autoverzekering afsluiten. Bij bekende verhuurbedrijven is een aparte autoverzekering afsluiten niet nodig, dit is inbegrepen in het huurbedrag.

Het wegennet in Madagaskar

Over het wegennet van Madagaskar valt niet zoveel positiefs te zeggen. Enkele hoofdwegen zijn verharde wegen van wisselende kwaliteit, maar elders zijn de wegen half verhard of onverhard. Daarbij moet je ook rekening houden dat het van december tot april regenseizoen is. Veel wegen zijn dan afgesloten, omdat er een overstroming of aardverschuiving heeft plaatsgevonden. Het is vooral in deze periode aan te raden om een grote en stevige terreinwagen te huren. Rijden in het donker wordt afgeraden, omdat de wegen onverlicht zijn. Je kunt last krijgen van mensen op de weg, loslopende dieren en er is een verhoogde kans op een overval.

Tanken in Madagaskar

Tankstations zijn in Madagaskar behoorlijk schaars. Je kunt honderden kilometers rijden en geen tankstation tegenkomen. Het is daarom zeker aan te raden om altijd de tank vol te gooien bij iedere tankstation dat je tegenkomt. Je weet immers niet wanneer je weer een tankstation tegenkomt? En er is ook een risico dat je een tankstation tegenkomt dat gesloten is of geen voorraad benzine heeft. Een extra jerrycan met benzine meenemen in je auto is helemaal geen overbodige luxe, vooral als je op die dag een lange rit gepland hebt.